Nature and nurture join forces at this Center, resulting in a thoughtful fusion capable of transforming lives through design. At the Mikelson Rehabilitation Center, inpatients and outpatients are supported by various treatments based on their needs. Visionary rehabilitation resources and conscientious design effectively enhance users’ everyday lives and promote their collective wellbeing.

Serving both inpatients and outpatients, the Mikelson Rehabilitation Center brings the outdoors into each activity space. The design purpose was to highlight the different activities housed, and ultimately help patients gain strength and maintain health. Aesthetically, this design goal was achieved by the exposed structure – using columns and beams to project strength and integrity. Users are able to gain inspiration from their surroundings, be inspired by form, movement and power to then improve their own. The use of daylight lessens the need for artificial lighting, and energy is saved by distributing air through the floor to minimize pushing air down from the ceiling. A swimming pool, hydrotherapy room, exercise room, running track, physical and occupational therapy rooms, education rooms, and support facilities are highlights of this Rehabilitation Center.  

The original program did not include a walking track. During design, the Tsang Architecture team noticed patients were getting their exercise by walking in the hallway. Some of them were pushing their IV poles with them in order to get exercise. Observing this, Tsang Architecture consulted with clinicians and patients for a more dignified approach to this original design oversight. To encourage patients to speed recovery in a healthy manner, a walking track in the mezzanine was proposed. For swimmers, the entire length of the swimming pool building is lined with two-story, floor-to-ceiling glass panels, bringing light in and offering glimpses to the outdoors.

At the Mikelson Rehabilitation Center, users feel uplifted while exercising and rehabilitating. 

 

 

 

This project was completed by Ignatius Tsang while Principal In Charge at Tsang Architecture